Een haard voor ieder interieur!
Interieur ontwerpster en ideeën vrouw richt zich op duurzaam interieurontwerp, huis inrichting en houdt van persoonlijk design
huis inrichten, inrichten woonkamer, kamer inrichting, interieur huis, kamer inrichten, huis decoreren, interieur ideeën, interieur, decoreren woonkamer, interieur inspiratie, slaapkamer idee, woonkamer inspiratie, slaapkamer inspiratie,
2844
post-template-default,single,single-post,postid-2844,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.6.1,ajax_updown,page_not_loaded,menu-animation-underline,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1552

Een haard voor ieder interieur!

Als er iets is dat sfeer toevoegt aan je woning, dan is het wel een haard. De geur van knapperend houtvuur met een schitterend vlammenspel kan zorgen voor een fijne sfeer in de kamer. Je kunt daarom wel zeggen dat een haard gegarandeerd sfeer in huis brengt. Ook als het vuur niet brandt is de haard een echte sfeermaker voor het interieur. Ben je op zoek naar de ideale sfeerhaard die je interieur helemaal af maakt? Lees dan snel verder.

 

 

Soorten haarden:

Het aanbod in verschillende soorten haarden is enorm. Niet zo gek dat je niet goed weet welke haard je nodig hebt en welke haard bij jouw wensen en situatie past.

  • houtgestookt

  Niets gaat boven het stoken van een houtvuur, de geur en het knisperende vuur is een actieve manier van stoken. Het stoken op hout kan onderverdeeld worden in twee systemen:

  open houthaard: Een open houthaard geeft warmte en brengt sfeer maar heeft een laag rendement omdat de meeste warmte via de schoorsteen rechtstreeks naar buiten en dus verloren gaat.

  gesloten houthaard of kachel: Een gesloten houthaard of kachel levert een hoog rendement. De temperatuur in de haard ligt veel hoger waardoor de verbranding optimaal is. Deze verantwoorde manier van stoken is ook nog eens een duurzame toepassing.

 

 

  • gasgestookt

  Wanneer je behoefte hebt aan comfort dan zal het stoken op gas je meer aanspreken. Geen houtvoorraad maar een afstandsbediening waarmee je snel en makkelijk kunt genieten van een prachtig vlambeeld. Ook het stoken op gas kan onderverdeeld worden in twee systemen:

  open gashaard: Een open gashaard brengt voornamelijk sfeer met een relatief laag rendement waarbij afvoer van de verbrandingsgassen geregeld wordt via het rookkanaal, aanvoer van benodigde verbrandingszuurstof dient aangevoerd te worden via een buitengevel of geventileerde kruipruimte of kelder.

  gesloten gashaard: Bij een gesloten gashaard vindt een volledig gesloten verbranding plaats door middel van een dubbelwerkend kanaal. Het binnenste kanaal zorgt voor het afvoeren van verbrandingsgassen, de buitenste zorgt voor het aanvoeren van de verbrandingszuurstof. Dit is een duurzame manier van stoken.

 

 

  • bio ethanol 

Wanneer er beperkte of geen mogelijkheden zijn voor het doorvoeren van een rookkanaal biedt het stoken op bio ethanol onbegrensde mogelijkheden. Omdat voor deze manier van stoken geen rookkanaal nodig is.

Er kan tegenwoordig zelfs gekozen worden voor elektronisch beveiligde systemen compleet met afstandsbediening. Onderschat de warmte afgifte van deze toepassing niet!

Afhankelijk van de haard waarin de bio-ethanol brander word verwerkt kan soms hetzelfde rendement worden gehaald als bij een gas of houtgestookte haard.

  • elektrische haard

Wanneer echt vuur niet de bedoeling is maar de sfeer van een haard vuur wel, dan biedt de elektrische haard dé oplossing. Er zijn tegenwoordig verschillende systemen in de vorm van op- of inbouw, met of zonder warmte element.

Brandstof

Nu is het tijd om hout voor je vuur te verzamelen. Kies daarbij voor schoon en droog hout. Daarmee breng je het milieu geen schade toe. Gekloofd hout, onbehandeld resthout en geperst hout zijn allemaal goede keuzes.

 

 

Mijn lievelings haard een tunnel haard

Een tunnelhaard / doorkijkhaard is de perfecte haard om als roomdivider te gebruiken. Heb je een grote ruimte en wil je een element toevoegen dat dient als scheiding? Een groot voordeel van het plaatsen van een tunnelhaard als afscheiding in plaats van een kast of een muur is de geweldige sfeer en warmte die een haard toevoegt aan uw ruimte. Of eigenlijk aan twee ruimtes. Je kunt met een tunnelhaard namelijk van twee kanten genieten van het vuur. De dansende vlammen zijn zichtbaar vanuit twee verschillende ruimtes en verspreidt de warmte door beide vertrekken. Een tunnelhaard is mogelijk in 3 varianten, op gas, houtgestook of elektrisch.

 

 

 

Sfeervol

Wat de meest sfeervolle kachel is, is afhankelijk van je eigen smaak. Wil je graag een haard om zo een knusse, warme plek in je huis te creëren, kies dan voor de houtkachel. Deze geeft veel warmte af en is daarom ideaal voor in de winter. Wanneer je liever een kachel wilt die je kan verplaatsen en eventueel ook in de tuin kunt zetten, ga dan voor een bio-ethanol kachel. Met dit type kachel kun je tuinfeestjes in de zomer extra sfeervol maken.

 

 

Kleine kinderen

Met kleine kinderen is een open houtkachel is het minst veilig, aangezien er echt vuur wordt gebruikt. De elektrische haard is het meest veilig, omdat er geen echt vuur wordt gebruikt en je ook geen rekening hoeft te houden met extra ventilatie.

 

Heb je na het lezen van deze blog nog een brandende vraag? MIRA Interieur & Meubelontwerp voorziet je graag van advies. Neem contact op voor het bespreken van de mogelijkheden.