Maak van jouw trap een eyecatcher
Interieur ontwerpster en ideeën vrouw richt zich op duurzaam interieurontwerp, huis inrichting en houdt van persoonlijk design
huis inrichten, inrichten woonkamer, kamer inrichting, interieur huis, kamer inrichten, huis decoreren, interieur ideeën, interieur, decoreren woonkamer, interieur inspiratie, slaapkamer idee, woonkamer inspiratie, slaapkamer inspiratie,
2831
post-template-default,single,single-post,postid-2831,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.6.1,ajax_updown,page_not_loaded,menu-animation-underline,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1552

Maak van jouw trap een eyecatcher

De trap. Een functioneel object dat ons van beneden naar boven brengt, of andersom. Dat een bijzondere trap op maat veel meer kan betekenen daar vertel ik graag meer over.

 

 

Soorten trappen

Wanneer je op zoek gaat naar naar een trap, dan zijn verschillende soorten/modellen trappen waar je uit kunt kiezen. Voor welk soort je uiteindelijk kiest, hangt af van wat het beste aansluit op de ruimte waar de trap komt te staan en wat je wensen zijn.

  • Dichte trap: een dichte trap is een trap met stootborden tussen de treden. Hierdoor is de trap prominent aanwezig en kun je er veel kanten mee op. Je kunt bijvoorbeeld werken met verschillende materialen, een trapkast creëren of de trap in zijn geheel bekleden.
  • Open trap: een open trap is een trap zonder stootborden, hierdoor kun je door de treden heen kijken. Een open trap zorgt voor een ruimtelijk gevoel in je interieur en natuurlijk ook voor meer licht.
  • Steektrap: een steektrap is een rechte trap en heeft dus een rechte looplijn. Als de trap moet opvallen en er is ruimte genoeg is dit een optie. Deze trap neemt door de rechte lijn namelijk veel ruimte in.
  • Onderkwart trap: een onderkwart trap is een trap die aan de onderkant een kwartslag draait en vervolgens met een rechte steektrap doorgaat naar boven.
  • Bovenkwart trap: een bovenkwart trap is eigenlijk een omgekeerde onderkwart trap. De draai bevindt zich enkel aan de bovenzijde van de trap.
  • Tweekwart trap: bij een tweekrat trap zitten er twee draaiingen in de trap. Aan de onderkant en aan de bovenkant. Deze trap wordt vaak toegepast in een kleine ruimte.
  • Halfslag trap: dit is een trap met een halve slag erin. Een halfslagtrap noemen ze ook wel eens een spiltrap. De trap draait 180 graden naar rechts of naar links. Deze trap neemt relatief weinig ruimte in.
  • Wenteltrap: de wenteltrap is een soort trap die in een draai naar boven loopt. Dit noemt men een spiraal. Bij een spiltrap of draaitrap is er sprake van een centrale as, terwijl bij een wenteltrap er geen as is. Dat betekent dat de trap letterlijk naar boven wentelt.
  • Bordestrap: een bordestrap heeft een of meerder plateaus. Door de plateaus creëer je een extra rustpunt in de trap en is het makkelijker om elkaar te passeren. Daarnaast geeft het de trap een unieke luxe uitstraling.

 

 

Afmetingen voor je trap

Een trap moet volgens bouwbesluit minstens 80cm breed zijn, maar om elkaar goed te kunnen passeren is een breedte van minimaal 100cm aan te raden.

De op- en aantrede van je trap zijn heel belangrijk. Met de optrede wordt de hoogte van een trede bedoeld, terwijl de aantrede de breedte van een traptrede voorstelt. Bij privéwoningen mogen ze maximaal 22 centimeter hoog zijn, terwijl in openbare gebouwen de maxima nog lager liggen. Daar mogen de treden niet hoger zijn dan 18 centimeter. De trap wordt namelijk dagelijks door verschillende mensen tegelijkertijd gebruikt, waardoor je niet altijd steun vindt bij een trapleuning.

De afmetingen van de aantrede hangen daarentegen af van de hoogte van je trap. Zo moet je trap tegen de vloer van de verdieping erboven kunnen rusten. Om de juiste aantrede te bepalen, bestaat een formule: 2 x optrede + aantrede = 63 centimeter. Voor de aantrede geldt geen maximale, maar wel een minimale hoogte. Hoe groter de breedte voor je voeten, hoe veiliger je trap zal zijn.

 

 

De juist helling

Ook voor de hellingsgraad van je trap werden maxima bepaald. In woningen ligt de hellingsgraad op 42 graden en in openbare gebouwen op 33 graden.

 

 

Veiligheid

Hoe maak je een trap veiliger?

Hoe voorkom je dat je niet van de trap valt:

  • Zorg voor een stevige leuning en balustrade.
  • Zorg voor een goede trapverlichting die je zowel boven als beneden kunt aandoen.
  • Neem op een gladde trap antislipmaatregelen, bijvoorbeeld met antislipstrips.
  • Baby’s of kleine kinderen in huis? Zorg voor een afsluitbaar hekje boven- én onderaan de trap.

Materiaal kiezen

Trappen worden tegenwoordig gemaakt van allerlei materialen denk aan: hout, staal/rvs, natuursteen, glas of een combinatie hiervan.

  • -natuursteen: straalt luxe uit het is enkel erg prijzig. Als je kiest voor een steensoort zou ik Graniet aanraden omdat het hard is en krasvrij.
  • glas: hiermee creëer je een open en ruimtelijk effect omdat het een lichtdoorlatend materiaal is het nadeel is enkel dat het krasgevoelig is.
  • staal of rvs: is heerlijk onderhoudsvrij en is mogelijk in verschillende stijlen. Enkel is een groot nadeel dat het veel geluid maakt als je erop loop.
  • Hout: dit is het meest voorkomende materiaal voor een trap en past in ieder interieur. Het is makkelijk bewerkbaar en je kunt het makkelijk lakken of spuiten. Nadeel is dat het snel slijt daarom kiezen mensen vaak voor een massief houten trap die kan jaren mee.

 

 

Wil je ook graag trap als eyecatcher? MIRA Interieur & Meubelontwerp voorziet je graag van advies. Neem contact op voor het bespreken van de mogelijkheden.