Wat is nu het verschil tussen een interieurarchitect en interieurstylist.
Interieur ontwerpster en ideeën vrouw richt zich op duurzaam interieurontwerp, huis inrichting en houdt van persoonlijk design
huis inrichten, inrichten woonkamer, kamer inrichting, interieur huis, kamer inrichten, huis decoreren, interieur ideeën, interieur, decoreren woonkamer, interieur inspiratie, slaapkamer idee, woonkamer inspiratie, slaapkamer inspiratie,
2622
post-template-default,single,single-post,postid-2622,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.10,ajax_updown,page_not_loaded,menu-animation-underline,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1552

Wat is nu het verschil tussen een interieurarchitect en interieurstylist.

Heb jij besloten dat een van jouw werk/woonruimtes een make-over nodig heeft? Misschien ben je wel een nieuwe woning aan het bouwen en wil je graag wat hulp om je huis mooi in te richten? Dan zijn er enkele diensten die je kan inhuren om jou te helpen. Het is natuurlijk belangrijk dat je de juiste professionals inhuurt. Zo zijn er interieurarchitecten, maar ook stylisten. Maar wat is nu het verschil, en welke van de twee kan je het beste inhuren?

Het werk van een interieurarchitect en een interieurstylist is namelijk erg verschillend. Ook al worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Natuurlijk is het zo dat er heel wat overeenkomsten zijn tussen het werk van een interieurarchitect, en dat van een interieurstylist, toch is het erg belangrijk dat je het verschil kent voordat je een professional gaat contacteren.

 

interieurarchitect

 

Waar bestaat een interieur uit?

Een interieur bestaat uit meerdere lagen. Verschillende professionals denken na over die verschillende lagen. Een interieurarchitect denkt na over alle lagen (van vergunning tot aankleding), en een interieurstylist meestal alleen over de bovenste laag (zoals accessoires).

 

binnenhuisarchitect

 

Juiste keuze bij een verbouwing

Heb jij een verbouwing voor de boeg? Of wil jij misschien enkel een kamer renoveren en herinrichten? Dan moet je natuurlijk weten of je nou het beste een interieurarchitect of een interieurstylist inhuurt.

Wil jij graag structurele bouwkundige veranderingen aanbrengen aan een ruimte? Dan kan een interieurarchitect je hier het beste bij helpen. Een interieurarchitect kan dan inplannen waar bijvoorbeeld de nieuwe muur moet komen of hoe een nieuw of groter raam in de ruimte kan passen. Wanneer er echter geen structurele bouwkundige veranderingen uitgevoerd moeten worden aan de ruimte of het huis kan je een interieurstylist je verder helpen.

Een stylist zal je advies geven over een kleur, nieuwe meubels en nieuwe decoratieve producten voorstellen.

 

 

Wat doet een interieurarchitect? 

Voor je een keuze maakt of je nou een interieurstylist of een interieurarchitect inhuurt is het natuurlijk handig om precies te weten wat zo’n interieurarchitect en interieurstylist nu net doen.

Wanneer je interieurarchitect wilt worden moet je een HBO opleiding volgen. Tijdens deze opleiding leer je niet enkel over kleuren, structuren en ruimtelijke planning, maar ook over meubeldesign en architectuur. Daarnaast moet een interieurarchitect ook erg goed zijn in het maken van CAD-tekeningen en het uitvoeren van berekeningen om muren weg te halen of ramen toe te voegen.

 

 

Wat doet een interieurstylist?

Interieurstylist is een vrij beroep wat wil zeggen dat je op zich reeds interieurstylist kan worden na het nemen van een (online) cursus.

Waar een interieurarchitect je kan helpen met het wijzigen bouwkundige elementen, zal een stylist zich vooral bezig houden met de composities binnen een ruimte, het thema en de kleuren binnen een kamer of woning. Een interieurstylist heeft namelijk niet altijd de technische kennis die van een interieurarchitect wel verwacht wordt.

Een interieurstylist geeft op zich dan ook enkel interieuradvies. Zij adviseren klanten hoe ze een bestaande ruimte het beste kunnen inrichten zonder structurele veranderingen aan te brengen. Zo kijken ze ook naar bijvoorbeeld de sfeerverlichting, de kleurencombinaties en de meubels die er in de ruimte aanwezig zijn. Ook vullen zij de ruimte aan met nieuwe meubelen en leuke accessoires om de kamer een leuke toets te geven.

Interieurstylisten kunnen doorgaans aan de slag als raadgever in een interieurwinkel, maar kunnen ook zelf een bedrijf oprichten en te werk gaan als adviesbureau. Wanneer je met andere woorden je woonkamer of slaapkamer opnieuw wil inrichten kan je een interieurstylist onder de arm nemen. Deze zal je dan adviseren met betrekking tot kleuren, maar ook stijl en decoratie.

 

interieurstylist moodboard

 

Wie is nou de beste keus: een interieurarchitect of een interieurstylist?

Hoewel de werkzaamheden van een interieurarchitect en een interieurstylist hier en daar wat overlappen zijn er toch wel degelijk enkele grote verschillen tussen het werk dat een interieurarchitect verricht en de werkzaamheden van een interieurstylist.

Indien je op zoek bent naar iemand om je kamer te verbouwen, om nieuwe ramen te plaatsen of om de structuur van de ruimte te veranderen kan je beroep doen op een interieurarchitect. Op die manier kunnen de werken uitgevoerd worden terwijl de interieurarchitect je eveneens kan adviseren wanneer het op kleur, licht en inrichting aankomt.

Indien je van plan bent om je woning of ruimte te decoreren of opnieuw in te richten zonder dat er structureel wat zal veranderen kan je terecht bij een interieurstylist.

Of je nou een interieurarchitect zoekt of een interieurstylist is het echter wel altijd erg belangrijk dat je een interieurarchitect of stylist uitkiest met een goede reputatie en die ontwerpen afleveren die passen binnen jouw verwachtingen en smaak. Doe dan ook voldoende onderzoek voorje met een interieurarchitect of interieurstylist in zee gaat en plan bij voorkeur een kennismakingsgesprek in zodat de interieurarchitect of te interieurstylist perfect weet wat jouw verwachtingen en budget zijn.

 

 

Ben je op zoek naar een interieurarchitect? MIRA Interieur & Meubelontwerp voorziet je graag van advies. Neem contact op voor het bespreken van de mogelijkheden.