Alles over een Visgraat vloer
Interieur ontwerpster en ideeën vrouw richt zich op duurzaam interieurontwerp, huis inrichting en houdt van persoonlijk design
huis inrichten, inrichten woonkamer, kamer inrichting, interieur huis, kamer inrichten, huis decoreren, interieur ideeën, interieur, decoreren woonkamer, interieur inspiratie, slaapkamer idee, woonkamer inspiratie, slaapkamer inspiratie,
2682
post-template-default,single,single-post,postid-2682,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.6.1,ajax_updown,page_not_loaded,menu-animation-underline,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1552

Alles over een Visgraat vloer

Overal waar je komt zie je m liggen; de houten visgraat vloer. De een vindt het een tikkeltje oubollig en de ander is helemaal verlieft op de visgraat vloer. Waarom is dit de trend van het moment? En is het een blijvertje? Alles over de visgraat vloer.

 

 

Visgraat

Een visgraatvloer is modern, stijlvol en tijdloos, en past eigenlijk in ieder interieur. In vergelijking met een standaard houten vloer liggen de planken niet allemaal dezelfde kant op, maar loodrecht op elkaar. Wat je dan ziet is een soort trap-effect. Het woord visgraat heeft vooral te maken met het motief/patroon dat wordt gelegd met de (houten) planken. Deze speelse en stijlvolle vloer geeft direct een luxe uitstraling aan het interieur.

Hongaarse punt

Je kunt ook voor een ietwat afwijkend patroon kiezen. De Hongaarse punt zie je op dit moment ook veel voorbij komen. Hij lijkt erg op de visgraat alleen is de hoek tussen de twee planken kleiner het aantal graden is tussen de 45 en 60. Hierdoor ontstaat er een scherpe punt.

 

 

Visgraat materialen

Maar dan komt natuurlijk de vraag: ga je voor een échte visgraatvloer of ga je voor een pvc of laminaat vloer met opdruk? Als je het budget hebt, zou ik 100% voor een houten vloer gaan. Het is echt een investering.Hieronder benoem ik de voor en nadelen van de materiaalsoorten.

Voordelen:

  • Houten vloer: Duurzaam, tijdloos, stevig, ruime keuze in designs, geschikt voor vloerverwarming en hygiënisch.
  • PVC: Duurzaam, geluiddempend en isolerend, onderhoudsarm, geschikt voor vloerverwarming.
  • Laminaat: Lijkt veel op een houten vloer, in diverse designs en kleuren verkrijgbaar, kleurvast, vochtbestendig, onderhoudsarm, relatief goedkoop en sterk.

Nadelen:

  • Houten vloer: Niet watervast en werken van hout (krimpen en uitzetten) door warmte of kou.
  • PVC: Ondervloer dient egaal te zijn, kwetsbaarder dan diverse andere vloeren.
  • Laminaat: Contactgeluid en minder duurzaam.

 

 

Arbeidsintensief

Omdat beide legpatronen veel arbeidsintensiever zijn dan een ‘gewone’ houten vloer is de visgraat vloer aanzienlijk duurder. Daarom lagen de visgraatvloeren eeuwen geleden vooral in huizen van de rijken.

 

 

Geliefd

Ondanks de hoge kosten per m2 is de legvorm op dit moment hipper dan ooit. Dit komt omdat het een tijdloze vloer is die klasse, harte en verfijning uitstraalt. De vloer kan bij verschillende woonstijlen toegepast worden. Bijvoorbeeld, de scanidinavische woonstijl. Maar waar in een design klassieke stijl. Daarnaast zie je de vloer op dit moment ook vaak terug in woonprogramma’s tijdschriften en op social media.

Past een visgraat vloer bij jou?

Of een visgraatvloer een goede keuze is, is aan jou. Het is een tijdloze en goede investering. Maar past het wel in jouw ruimte? Probeer verder te kijken dan alleen het patroon. Dat drukke patroon heeft vaak een ander effect in een kleine kamer. Hetzelfde geldt voor een kamer met veel hoeken. Visgraat motief kan dan onrustig ogen.

 

 

Alternatief

Denk je na het lezen van dit artikel dat de visgraat toch niet jouw ding is. Dan zijn er genoeg andere mooie keuzes die je kunt maken. Bekijk hier ons artikel; Welke vloer past bij jou?

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een vloer die voor jou het meest geschikt is? MIRA Interieur & Meubelontwerp voorziet je graag van advies. Neem contact op voor het bespreken van de mogelijkheden.