Wat kleur met je interieur kan doen
Interieur ontwerpster en ideeën vrouw richt zich op duurzaam interieurontwerp, huis inrichting en houdt van persoonlijk design
huis inrichten, inrichten woonkamer, kamer inrichting, interieur huis, kamer inrichten, huis decoreren, interieur ideeën, interieur, decoreren woonkamer, interieur inspiratie, slaapkamer idee, woonkamer inspiratie, slaapkamer inspiratie,
2311
post-template-default,single,single-post,postid-2311,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.6.1,ajax_updown,page_not_loaded,menu-animation-underline,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1552

Wat kleur met je interieur kan doen

Het kiezen van kleuren voor een nieuw interieur is voor velen een van de leukste stappen in het interieur proces. Kleuren kunnen namelijk een erg grote invloed hebben op de sfeer van de kamer en de manier waarop we de ruimte ervaren. Daarnaast moeten we er ook voor zorgen dat kleuren een harmonie vormen en mooi bij elkaar passen. Gelukkig zijn er enkele regels waar wij ons aan kunnen houden om het kiezen van nieuwe kleuren in jouw interieur te vergemakkelijken. In dit artikel kijken we naar de invloed van kleur op je interieur en hoe ook jij makkelijk nieuwe kleuren kan kiezen voor je woonkamer, slaapkamer of nieuwe woonstijl.

Invloed van kleur op je interieur
Kleur kan een erg grote invloed hebben op jouw interieur, mede omdat kleur een impact kan hebben op de stemming van een kamer of het thema van je woonstijl. Daarom is het belangrijk dat je de correcte en juiste kleur gebruikt bij het inrichten van een kamer en waarom je moet nadenken over de juiste tint van de kleur en de verzadiging van de kleur. Fel gele muren zullen de woonkamer een compleet andere sfeer geven dan muren die in zachtgele tinten geverfd zijn.

Impact van kleuren op hoe wij een ruimte ervaren
Lichtere kleuren worden als luchtig beschouwd en kunnen kamers groter en zelfs helderder doen aanvoelen. Donkere kleuren worden als verfijnder beschouwd en zorgen ervoor dat kamers intiemer en warmer aanvoelen.

In de binnenhuisarchitectuur zien we grofweg drie groepen kleuren die gebruikt kunnen worden in de woonstijl en die elk een andere sfeer overbrengen. Deze drie groepen zijn:

Neutrale kleuren
Neutrale kleuren zijn kleuren zoals zwart, grijs, wit en bruin. Deze kleuren kunnen een evenwicht tot stand brengen tussen actieve en passieve kleuren – met andere woorden: wanneer je actieve en passieve kleuren tezamen gebruikt balanceer je dit best met een neutrale kleur.

Actieve Kleuren
Actieve kleuren zijn kleuren die fel en warm overkomen. Het zijn kleuren die de geest prikkelen en creativiteit stimuleren.

Passieve Kleuren
Passieve kleuren zijn koele kleuren die een kalmerende werking hebben en mensen helpen focussen, kalmeren of je in slaap kunnen helpen vallen.

 

Waarom het kiezen van kleuren voor sommigen lastig kan zijn

Hoewel heel wat mensen net uitkijken naar het kiezen van nieuwe kleuren, kan dit proces voor sommigen ook erg lastig zijn. Niet enkel weten heel wat mensen niet goed welke kleuren je nou samen kan combineren bij het inrichten van een kamer, men is ook erg bang dat de gekozen kleuren na een tijdje gaan vervelen.

Kleuren kiezen is persoonlijk
Het kiezen van een nieuw kleurenpalet is een erg persoonlijk proces. Hoewel we natuurlijk kleuren willen kiezen die wij erg mooi vinden passen willen we natuurlijk ook dat ons interieur mooi gevonden wordt door familie, vrienden en andere bezoekers. Op die manier beginnen we vaak te twijfelen over onze kleurkeuzes waardoor we het voor onszelf ook moeilijker maken om uiteindelijk tot bij een definitieve keuze te komen.

Kleuren zijn subjectief
Ook zijn kleuren ook erg subjectief. Kleuren wekken niet enkel verschillende emoties op – rood staat voor sommigen voor passie, maar voor anderen betekent rood eerder gevaar, we gaan ook verschillende kleurencombinaties verkiezen of mooi vinden bij het inrichten van het interieur. Ook heeft het licht in de kamer een grote impact op hoe we de kleur gaan waarnemen – een kleur ziet er namelijk vaak anders uit wanneer de zon opkomt, bij middaglicht of wanneer de zon begint te zakken.

Het is dus niet moeilijk om te zien waarom mensen het zo moeilijk vinden om een kleur of kleurenpalet te kiezen voor hun interieur. Hieronder hebben we het alvast over de invloed van kleur op je interieur en geven we ook enkele tips over het kiezen van een kleur voor je interieur.

 

Tips voor het kiezen van een kleur bij het inrichten van een kamer

Om het kiezen van nieuwe kleuren voor jou makkelijker te maken hebben we hier alvast enkele tips op een rijtje gezet. Op die manier kan ook jij de perfecte kleuren voor jouw interieur uitkiezen.

1. Kies kleuren die jij mooi vind
Een eerste tip – en waarschijnlijk de belangrijkste tip die wij je kunnen geven voor het kiezen van kleuren voor je woonstijl, is dat je best een kleur kiest die jij mooi vindt. Het is jouw huis, het is jouw interieur, en uiteindelijk ben jij degene die er heel wat tijd moet doorbrengen. Kies dan ook voor een kleur die jij mooi vindt en waarvan jij vindt dat hij past bij je interieur, de kamer en het thema van je interieur.

2. Doe inspiratie op in magazines en online
Ten tweede kan je ook heel wat inspiratie opdoen door in magazines te bladeren of door online op zoek te gaan naar inspiratie voor binnenhuisarchitectuur. Websites zoals Pinterest staan bomvol leuke ideetjes voor iedere kleur, iedere kamer en iedere stijl. Hier kan je dan ook makkelijk een moodboard aanmaken waarop jij je ideeën verzamelt om zo uiteindelijk tot een concrete en ondersteunde beslissing te komen.

3. Ga niet te veel in op trends
Wanneer je onderzoek doet in magazines en online bestaat het gevaar dat je te zeer ingaat op huidige trends binnen interieurdesign. Best blijf je weg van kleurencombinaties gewoon omdat ze in de mode zijn. Doe inspiratie op voor kleuren die jij bij elkaar vind passen en blijf weg van kleuren waarvan je ze leuk vind passen gewoon omdat ze trendy zijn.

 

Hoe kleuren combineren in je interieur?

Wanneer je eindelijk kleuren hebt gekozen is het natuurlijk ook erg belangrijk dat je een goed zicht hebt op hoe je die kleuren met elkaar gaat combineren binnen je woonstijl. Hiervoor hebben we een handig trucje – namelijk de 60-30-10 regel.

Wat is de 60-30-10 regel?
De 60-30-10 regel is een regel binnen het ontwerp om bepaalde kleuren, patronen en zelfs texturen beter met elkaar te kunnen combineren binnen je woonstijl. De 60-30-10 regel werkt als volgt:

60% hoofdkleur
De hoofdkleur is de kleur die het vaakst voorkomt in jouw interieur of kamer. Deze kleur zie je vaak als muurkleur, vloerkleur of zelfs gordijn kleur of tapijten kleur.

30% secundaire kleur
De secundaire kleur vertegenwoordigt 30% van het kleurenschema van je decor. De secundaire kleur is vaak heel wat lichter (minder verzadigd) dan de hoofdkleur en concurreert niet met de hoofdkleur om aandacht. De secundaire kleur kan je aanbrengen in meubels zoals bijvoorbeeld eetkamerstoelen, maar ook in gordijnen of tapijten indien je de hoofdkleur gebruikte als muurkleur.

10% accent kleur
Tot slot hebben we de accentkleur. Deze kleur wordt gebruikt om de ruimte interessant te maken en contrasteert met de hoofdkleur.

Wil jij nu graag maatwerk kleuradvies? Dan kun je MIRA Interieur & Meubelontwerp hiervoor inschakelen om samen met jou een kleurrijke draai aan je interieur te geven.