Zo verbeter je de akoestiek
Interieur ontwerpster en ideeën vrouw richt zich op duurzaam interieurontwerp, huis inrichting en houdt van persoonlijk design
huis inrichten, inrichten woonkamer, kamer inrichting, interieur huis, kamer inrichten, huis decoreren, interieur ideeën, interieur, decoreren woonkamer, interieur inspiratie, slaapkamer idee, woonkamer inspiratie, slaapkamer inspiratie,
2904
post-template-default,single,single-post,postid-2904,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.6.1,ajax_updown,page_not_loaded,menu-animation-underline,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1552

Zo verbeter je de akoestiek

Wordt je gek van het gegalm in huis of kantoor? Akoestiek is in veel huizen en kantoren een echte uitdaging. Dit komt omdat je tegenwoordig veel open ruimtes van strakke, harde materialen en minimalistische inrichtingen ziet. Heel mooi natuurlijk maar het is niet bevordelijk voor een goede akoestiek in een ruimte. Door het gebruik van harde materialen zoals marmer, glas, beton en steen en door open ruimtes krijgt het geluid en de klanten vrij spel. Met als gevolg dat het gaat galmen. Gelukkig zijn hier veel oplossingen voor. Door kleine aanpassingen ben je snel van de galm af.

 

 

Wat is akoestiek

Akoestiek is de wetenschap van geluid en de manier waarop geluid zich gedraagt. Bij akoestiek gaat het over de verspreiding van geluid in een ruimte. Denk daarbij aan de manier waarop geluid nagalmt of voor bepaalde klanken zorgt. Het is een complex gebied, dat vaak op inzichten uit andere disciplines zoals natuurkunde of materiaalkunde bouwt. Akoestiek heeft meerdere praktische toepassingen.

 

 

Wat is geluid

Geluid omvat een ruis, de klank, de toon of de knal, zoals hij door het menselijk gehoor waargenomen kan worden. Geluid is een trilling of een golf van een elastisch medium (bijvoorbeeld lucht). Hoe harder een ruis, een klank, toon of knal is, hoe sterker de luchtverplaatsing en hoe hoger de geluidsdruk.

 

 

Hoe werkt akoestiek?

In de ene ruimte galmt het meer dan in de andere. Dat heeft vooral te maken met het formaat van de kamer en de materialen die erin zijn toegepast. Sommige voorwerpen absorberen geluid, andere materialen weerkaatsen het. En als je iets te veel spullen hebt die weerkaatsen, dan ontstaat er een echo.

Door harde materialen/afwerkingen als betonnen vloeren, muren en ramen wordt het geluid weerkaatst. Door het gebruik van zachte materialen, bijvoorbeeld gordijnen of een vloerkleed, word het geluid geabsorbeerd. De regel is hoe meer stoffen, hoe beter de akoestiek denk bijvoorbeeld aan gordijnen of een vloerkleed.

 

 

Het belang van goede akoestiek:

  • Meer rust en comfort: Een prettige akoestische omgeving zorgt voor meer rust en comfort. Door een goede geluidskwaliteit kost het minder energie om gesprekken en geluid te verwerken.
  • Goede verstaanbaarheid: Een goede akoestiek in de ruimte is belangrijk voor een goede spraakverstaanbaarheid. Minder galm is een beter gesprek en minder last van overstemmen.
  • Minder vermoeidheid: Een fijne geluidsomgeving is goed voor je hersenen. Je hebt minder afleiding, prikkels en herrie. Hierdoor raak je minder vermoeid en een heb je een betere nachtrust.
  • Concentratie en focus: Een goede akoestiek zorgt voor meer focus. Het stelt je in staat beter te concentreren. Dus ook voor thuiswerkers of en op een kantoor is voldoende absorptie van groot belang.

Raamdecoratie

Je ziet tegenwoordig veel woningen met grote raampartijen, heel fijn voor het vele licht maar voor de akoestiek werkt dit minder goed. Kies bij deze grote raampartijen in ieder geval voor gordijnen dit werkt het beste tegen slechte akoestiek. Dit kunnen verschillende gordijnen zijn als ze maar bestaan uit stof denk aan vitrage, overgordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen en duettes. Een minimalistisch interieur kan een zachte tegenhanger dus goed gebruiken. Zijn gordijnen toch niet echt jouw ding, kies dan in ieder geval voor houten jaloezieën of shutters, hout werk namelijk ook absorberend.

Vloerkleed

Een tapijt/vloerkleed is niet alleen goed voor de sfeer in huis maar een goede geluidsabosbeerder.

Het is een van de snelste manieren om de akoestiek te verbeteren. Er is alleen erg veel aanbod hierin. In mijn blog Hoe vindt je een fijn vloerkleed vertel ik je meer over hoe je het formaat en de vorm bepaalt die het best bij de ruimte passen.

Wandkleed

Je ziet allang niet meer alleen kleden voor op de vloer je komt ze nu ook steeds vaker tegen tegen de wand. Het heeft een geluiddempende functie. Met het goede bevestigingsmateriaal kan je zelfs een vloerkleed aan de muur hangen. Dan heb je naast een eyecatcher gelijk een goede geluidsabsorbeerder in huis.

Natuurlijk zijn er ook kleden die specifiek voor de muur zijn bedoeld vaak gemaakt van vilt of een andere stof. Hoe dikker en groter het kleed, des te groter het dempende effect.

Akoestisch behang

Er is veel akoestisch behang te verkrijgen. Het lijkt op glasvezelbehang omdat het gaatjes en scheuren netjes wegwerkt, daarnaast is dit behang voorzien van een extra dikke rug met geluidsabsorberend foam. Je ziet er niks van en schildert het in de kleur je mooi vindt. De basis van dit behang is vaak wit.

Akoestische panelen

Als het na bovenstaande aanpassingen nog steeds nagalmt kun je kiezen voor akoestische panelen. Deze kun je vermommen in een kunstwerk of in een kast dit kan voor veel goeds zorgen in de ruimte. Er zijn ook panelen die achter een kunstwerk kunnen worden gehangen en daardoor niet opvallen maar wel hun werk doen.

Kleine aanpassingen groot plezier:

  • maak van grote ruimtes kleine ruimtes en creëer hoekjes
  • kies voor goede raamdecoratie
  • -maak gebruik van kleden
  • ga voor stoffen meubels
  • kleed je huis of kantoor aan met accessoires bijvoorbeeld planten
  • denk aan wanddecoratie met geluiddempende panelen

 

Ook last van slechte akoestiek? MIRA Interieur & Meubelontwerp voorziet je graag van advies. Neem contact op voor het bespreken van de mogelijkheden.