Wat Is Een Goede Manier Om Verlichting In Je Kamer Te Gebruiken?
Interieur ontwerpster en ideeën vrouw richt zich op duurzaam interieurontwerp, huis inrichting en houdt van persoonlijk design
huis inrichten, inrichten woonkamer, kamer inrichting, interieur huis, kamer inrichten, huis decoreren, interieur ideeën, interieur, decoreren woonkamer, interieur inspiratie, slaapkamer idee, woonkamer inspiratie, slaapkamer inspiratie,
2515
post-template-default,single,single-post,postid-2515,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.6.1,ajax_updown,page_not_loaded,menu-animation-underline,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1552

Wat Is Een Goede Manier Om Verlichting In Je Kamer Te Gebruiken?

Verlichting in huis… het is het vergeten kind onder de woninginrichting. Zonde, want goede verlichting is heel veel meer dan alleen een lichtpunt in donkere dagen. Het is sfeerbepalend en kan als het ware je inrichting maken of breken. Woonkamer inspiratie genoeg als je het aanbod van diverse soorten verlichting bekijkt. Je kunt nog zo’n mooie kleur op de muur hebben, of een prachtige vloer en mooie meubels, als je je verlichting niet op orde hebt, voelt dat een beetje als een vlag op een modderschuit. Wellicht wat overdreven, maar het onderstreept wel het belang van goede verlichting. En die wetenschap is slechts het begin. Want als je een lichtplan gaat maken: welke soorten verlichting zijn er en wat is dan een goede manier om in je kamer te gebruiken? Advies over een lichtplan lees je allemaal in deze blog.

 

Soorten verlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting waarbij de hanglamp en de wandlamp wellicht wel de bekendste vormen zijn. Je kunt de lampen aanpassen op de woontrends van 2021, al is een tijdloos ontwerp beter wanneer je niet steeds wilt wisselen op basis van trends. Ook kennen we nog de tafellamp, plafonniere en de vloerlamp. In deze vorm is het puur wat er decoratief gezien je voorkeur heeft. Een plafonniere is echter wat minder gebruikelijk om in de woonkamer te gebruiken. Dit past beter bij een hal, toilet of badkamer. Natuurlijk kun je de verschillende soorten verlichting ook met elkaar combineren. Vaak wordt er gekozen om boven de eet- en salontafel een hanglamp te plaatsen en dient de vloer- of wandlamp voor de donkere hoeken in huis. Qua design is het vooral wat je smaak is en welke lampen bij de inrichting van je huis passen.

 

Welke functie en effect heeft licht?

Voor de inrichting van je huis heeft licht echter veel meer functies dan er alleen voor zorgen dat je beter kunt zien. Er zijn verschillende functies:

  • Basisverlichting, de verlichting die we vaak aanzetten als we snel even licht nodig hebben.
  • Accentverlichting, verlichting om ergens het accent op te leggen, zoals een mooi schilderij.
  • Functionele verlichting, directe en gerichte verlichting, zoals een bureaulamp bij je werkplek.
  • Sfeerverlichting, voor sfeer in huis.
  • Decoratieve verlichting, verlichting die puur ter decoratie dient.

 

Heb je de functie van de verlichting bepaald, dan is de volgende stap te bepalen welke lichtsterkte en kleurtemperatuur je wilt. Bepaal het bereik van het licht en let hierbij op dat hoe hoger het aantal lumen is, hoe feller het licht zal zijn.

De juiste lichtbron kiezen

Welke lichtbron je kiest, hangt af van wat je doel van de verlichting is en zeker niet alleen van de interieur tips die je verzamelt. Eerder legden we uit welke functies verlichting heeft. Door te bepalen welk doel jouw verlichting moet dienen, weet je ook welke lichtbron je moet kiezen. De gloeilamp is tegenwoordig ‘uit’ en de LED lamp is ‘in’. LED verlichting is energiezuinig en heeft een langere levensduur dan een gloeilamp. Wat wil je met de verlichting, welke functie dient het te hebben, dat is in ieder geval de eerste vraag waar je antwoord op moet hebben voor je de juiste lichtbron kiezen kunt. Verder kies je uit de halogeenlamp, LED verlichting en spaarlamp. De LED verlichting is tegenwoordig de meest gekozen lichtbron. Energiezuinig, duurzaam en ook in verschillende lichtsterktes te verkrijgen. Halogeen lampen zijn niet heel erg milieuvriendelijk en ook de spaarlamp raakt uit de gratie door de komst van de LED lamp. Let ook op de kleurtemperatuur van de lichtbron. De kleurtemperatuur geeft de warmte van het licht aan, gemeten in Kelvin. Een gemiddelde kleurtemperatuur is 2700 Kelvin. Bij hogere Kelvin wordt het licht koeler. Lagere Kelvin geeft warm en sfeervol licht.

Hoe zit het met wattage en lumen?

Het energieverbruik van een lichtbron wordt weergegeven in watt. De lichtopbrengst van een lichtbron drukken we uit in lumen. Veel lumen en weinig watt is de ideale combinatie. Een LED lamp van 700 tot 1000 lumen heeft bijvoorbeeld een energieverbruik van 5 tot 7 watt, terwijl een gloeilichtbron met dit aantal lumen een energieverbruik heeft van 60 watt. Dit geeft al duidelijk het lagere energieverbruik van een LED lamp ten opzichte van de gloeilichtbron aan. De LED lichtbron is ook als dim to warm lichtbron verkrijgbaar. Hiermee dim je niet alleen de verlichting, maar verander je de kleur ook naar een warm licht.

Wanneer kies je voor een dimmer?

Soms heb je niet de mogelijkheid, of überhaupt zin, om verschillende soorten verlichting in je woning aan te brengen. Wel wil je van iedere functie van verlichting gebruikmaken. Je lenzen indoen en een boek lezen… het zijn voorbeelden van activiteiten waar je wat meer verlichting bij nodig hebt, dan bij een romantische avond op de bank. Hiervoor biedt een dimmer de uitkomst. Met een draaiknop kun je variëren in lichtsterkte. Let er wel op dat je lichtbron hiervoor geschikt is. Spaarlampen kunnen bijvoorbeeld niet met een dimmer gebruikt worden. De verpakking van de lamp geeft hier vaak meer informatie over.

Armatuur kiezen

Een armatuur moet passen bij de functie die je voor de verlichting voor ogen hebt. Eerder genoemde soorten verlichting zijn voorbeelden van een armatuur. In de keuken en slaapkamer kun je bijvoorbeeld kiezen voor plafondspots en voor de leeshoek is een vloerlamp geschikt. Het is wat jij mooi vindt en welk doel de lamp dient. De woontrends voor 2021 voor verlichting betreft vooral bijvoorbeeld een mix van materialen, brons, natuurlijke materialen als bamboe, en gerookt glas.

Veelgemaakte fouten

Verlichtingsfouten zijn voor interieurarchitecten dagelijkse kost. Denk bijvoorbeeld aan vormgeving verkiezen boven de functionaliteit van de lamp. Het mixen van verlichting is dan wel een interieur trend van 2021, maar overdaad schaadt. Kies voor een bepaalde kleur in plaats van een kakofonie van kleuren.

 

Weet je niet hoe je een lichtplan maken moet? Dan kun je MIRA Interieur & Meubelontwerp hiervoor inschakelen.