Vloeren kiezen – Welke vloer past bij jou?
Interieur ontwerpster en ideeën vrouw richt zich op duurzaam interieurontwerp, huis inrichting en houdt van persoonlijk design
huis inrichten, inrichten woonkamer, kamer inrichting, interieur huis, kamer inrichten, huis decoreren, interieur ideeën, interieur, decoreren woonkamer, interieur inspiratie, slaapkamer idee, woonkamer inspiratie, slaapkamer inspiratie,
2576
post-template-default,single,single-post,postid-2576,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.6.1,ajax_updown,page_not_loaded,menu-animation-underline,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1552

Vloeren kiezen – Welke vloer past bij jou?

Is het tijd voor een nieuwe vloer, dan komt er wellicht heel wat op je af. Een huis inrichten op een manier waar jij je prettig in voelt, is niet voor iedereen even eenvoudig. De vloer vormt immers de basis van de inrichting en daar vorm je de rest van de inrichting omheen. Ook de ruimte waar de nieuwe vloer komt, is belangrijk voor de vloerkeuze. We noemen hier enkele woonkamer ideeën en interieur tips op het gebied van het kiezen van de juiste vloer.

 

Soorten vloeren

Er zijn verschillende soorten vloeren waar je voor de inrichting van je woning uit kunt kiezen. Het gebruik van natuurlijke kleuren, zoals taupe kleuren, is ook een van de belangrijkste trends op het gebied van interieur kleuren 2021. We bespreken eerst de meest populaire soorten vloeren.

 • Houten vloer: Als er een vloer is die voldoet aan de interieur trends 2021 dan is het de houten vloer wel. Sterk, tijdloos en vooral heel duurzaam. En hoe meer een houten vloer gebruikt wordt, hoe meer het leeft en hoe mooier de vloer wordt.
 • PVC: PVC heeft vrijwel dezelfde uitstraling als laminaat, maar is van ander materiaal gemaakt. Laminaat is geperst op HDF, terwijl PVC van kunststof is gemaakt. Het is doorgaans sterker dan laminaat en beter bestand tegen vocht. Het is dan ook een vloer die enorm in opkomst is.
 • Laminaat: Laminaat heeft de uitstraling van een echt houten vloer, maar is minder duur. Het is dan ook een vloer die nog altijd door veel mensen gekozen wordt wanneer ze houden van de warmte van hout, maar er niet de hoofdprijs voor willen betalen. Laminaat is in enorm veel uitvoeringen verkrijgbaar, al dan niet met V-groef rondom.
 • Gietvloer: Een gietvloer is een mengsel met beton als basis. Hier wordt dan nog een kunststof zoals polyurethaan of epoxy aan toegevoegd. De vloer wordt in de betreffende ruimte gegoten, vandaar ook de naam gietvloer.
 • Tegels: Tegels of plavuizen zijn in de meest uiteenlopende soorten, kleuren en maten verkrijgbaar. Vaak worden ze in ruimtes als de badkamer en het toilet toegepast, maar ook in de woonkamer en keuken kunnen ze worden gebruikt.
 • Natuursteen: Natuursteen is een duurzame vloer die enorm lang meegaat. Het geeft een sfeervolle en warme uitstraling aan de woning, maar is vooral onderhoudsarm.
 • Tapijt: Tapijt, de vloerbedekking van weleer. Het is heerlijk warm aan de voeten en voelt zacht aan. Het is een vloerbedekking die voor verschillende ruimtes nog veel gekozen wordt. Toch is tapijt in veel verschillende soorten en kleuren te verkrijgen. Denk aan stug tapijt voor op de trap, of heerlijk zacht hoogpolig tapijt op de kamer. Met dat zachte tapijt aan je voeten kom je toch een stuk sneller je bed uit. Er zijn eindeloos veel kleuren tapijt verkrijgbaar en zelfs een tapijt met een design is mogelijk.

 

 

Het gebruik van de vloer en de voor- en nadelen per type vloer

Welk type vloer je kiest, hangt voor een deel af van het gebruik van de vloer. In de zogenaamde natte ruimtes zal je vaker kiezen voor harde vloeren die vochtbestendig zijn. Natuursteen, gietvloeren en tegels zijn dan ook heel geschikt voor toepassing in de badkamer en het toilet. Tapijt is daarentegen weer heerlijk voor in de slaapkamer en eventueel op de trap. Op de slaapkamer stap je uit je bed met de blote voeten op de grond. Het is vooral tijdens de koudere dagen lekker om de warmte van het tapijt te voelen. Laminaat, PVC en de houten vloer worden over het algemeen het meest op de begane grond van de woning gebruikt, al kan laminaat en PVC ook prima voor de bovenverdieping. We zetten kort de voor- en nadelen per type vloer op een rij:

 

Voordelen:

 • Houten vloer: Duurzaam, tijdloos, stevig, ruime keuze in designs, geschikt voor vloerverwarming en hygiënisch.
 • PVC: Duurzaam, geluiddempend en isolerend, onderhoudsarm, geschikt voor vloerverwarming.
 • Laminaat: Lijkt veel op een houten vloer, in diverse designs en kleuren verkrijgbaar, kleurvast, vochtbestendig, onderhoudsarm, relatief goedkoop en sterk.
 • Gietvloer: Zeer slijtvast, watervast, warm aan de voeten, onderhoudsarm en hygiënisch
 • Tegels: Duurzaam, onderhoudsarm, krasvast.
 • Natuursteen: Duurzaam, warme uitstraling, hygiënisch en onderhoudsarm.
 • Tapijt: Zacht, warm en comfortabel.

 

Nadelen:

 • Houten vloer: Niet watervast en werken van hout (krimpen en uitzetten) door warmte of kou.
 • PVC: Ondervloer dient egaal te zijn, kwetsbaarder dan diverse andere vloeren.
 • Laminaat: Contactgeluid en minder duurzaam.
 • Gietvloer: Niet krasvast en relatief duur.
 • Tegels: Koud aan de voeten en de voegen kunnen ontsieren.
 • Natuursteen: Natuurlijk product en dus niet uniform in samenstelling.
 • Tapijt: Niet geschikt voor mensen met allergie gerelateerde klachten, minder hygiënisch en niet slijtvast.

 

 

Een ruimtelijk effect met vloeren creëren

Je kunt heel goed spelen met je vloer om een ruimtelijk effect te creëren. Allereerst doet kleur veel met de ruimte. Taupe kleuren, een van de interieur kleuren van 2021, zijn niet te donker en toch warm en geven de kamer een heel ruimtelijk effect. Kies je voor een houten vloer of laminaat, dan doe je er bij een brede en toch korte kamer goed aan te kiezen voor lange, smalle planken. Brede planken laten een ruimte juist breder lijken. Ook een gietvloer in een lichte kleur kan veel doen met het gevoel van ruimte, vooral omdat het een vloer uit een stuk betreft. Grote tegels geven meer rust in een ruimte, maar ook de legrichting van laminaat, hout en PVC vloeren is van belang bij het creëren van een ruimtelijk effect. Bepaal dan ook of je een kamer langer of breder wilt laten lijken.

 

 

Interieur kleuren 2021

De kleur van de vloer pas je aan op de kleur van je muur, of andersom. De kleurtrends van 2021 zijn heel divers. De taupe kleuren zijn vooral heel toonaangevend en passen geheel bij de trend van de lichte houtsoorten en natuurlijke kleuren. Dé trend op het gebied van vloeren is vooral de keuze voor duurzame vloeren als hout, kurk en natuursteen.

 

 

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een vloer die voor jou het meest geschikt is? MIRA Interieur & Meubelontwerp voorziet je graag van advies. Neem contact op voor het bespreken van de mogelijkheden.